עמדות עבודה מרעננות וטאבלט לכל עובד: עיצוב החלל המשרדי צועד קדימה
כתבו: אלון גולדברג ודנה הבה, Flexicube אדריכלי פנים
אורגטק, היריד הדו-שנתי לתכנון ועיצוב סביבות עבודה שהתקיים באוקטובר האחרון בקלן, גרמניה, הציג עיצובים ופתרונות רבים לחלל המשרדי, שאת חלקם סקרנו כאן. ראינו כי יצרנים מגיבים לשינויים שמתחוללים בארגונים רבים ובשוק העבודה, כמו למשל המעבר מעבודה פרטנית לעבודה בצוות, או מגמת ה-Mobility, שבה צוותי עבודה משתנים על פי הפרויקט, ואשר מצריכה פתרונות ריהוט מתאימים.
הנדסת אנוש
נושא נוסף שהתמודדו עמו היצרנים ביריד הוא ארגונומיה: סביבת העובד והממשק שלו לכיסא, השולחן, המקלדת, העכבר והמסך.
מטרת-העל של החברות הייתה ליצור סביבת עבודה שאינה מעייפת – ואפילו מרעננת, ומונעת עומס על הגוף ובעיות רפואיות הנובעות מישיבה ממושכת. לצורך כך פותחו עמדות עבודה שמאפיינים בהן ניתנים לשינויים בקלות כדי למנוע עייפות שרירים או מפרקים, דבר שמתחבר גם למגמת ה-Mobility שהזכרנו, ומאפשר לעובד שמגיע לעמדה חדשה להתאים אותה במהירות למידותיו.
הוצגו כיסאות שאפשר לכוון בהם כל רכיב, כולל גובה משענות היד, שולחנות עבודה שאפשר להסיע בהם את משטח העבודה קדימה ואחורה על גבי מסילות, וכאלה שאפשר לשנות את גובה המשטח שלהם בצורה ידנית או חשמלית בלחיצת כפתור. שינויים כאלה יתאפשרו גם בעמדות עבודה משותפות, כשכל עובד יכול לקבוע את הגובה המתאים לו. עוד הוצגו זרועות למסכים שהרשימו בעיצובן וביכולת הנשיאה שלהן (גם שני מסכים), ובאפשרות לחברן לשולחן או למחיצה אקוסטית ולכוונן לגובה ומרחק מיטבי.
חופש תנועה
המעבר מעבודה במחשב שולחני לנייד או לטאבלט משפיעה במידה ניכרת על התנהלות העובדים בסביבת העבודה. כיום ישיבות מתקיימות בחדר ישיבות, היכן שיש מחשב ומקרן, כשכולם מחברים את המחשבים הניידים שלהם לחיבורים במרכז השולחן, וישיבות אקראיות מתקיימות ליד שולחן ראש הצוות סביב המסך השולחני.
בעתיד נראה כי בכל עמדה יהיה מחשב נישא (שימוקם במנשא מיוחד התלוי מתחת לשולחן או בתא נפתח כחלק אינטגרלי מהשולחן), ולידו בטעינה וסנכרון – טאבלט, בתא ננעל, שבו יימצאו גם כל החיבורים לחשמל ולתקשורת. העובד ייקח עמו את הטאבלט לפגישות או ישיבות, תחנות עגינה ימוקמו ברהיטים ברחבי המשרד, ואם יעלה הצורך במקרן, תהיה עגלה קטנה וניידת ובה מקרן ורמקולים.