המטבח יוצא מהבית: סטודיו וינאי מעצב מטבחים שיוצרים חיבורים
מאז פתחו יחד ב-2011 המעצבים הפולנים אניה רוסינקה (Ania Rosinke) ומאצ׳יי כמרה (Maciej Chmara) את סטודיו chmara.rosinke בווינה, זכו עבודותיהם בשלל פרסים וציונים לשבח. הגישה שלהם אקולוגית וחסכונית: מצד אחד, הם שמים את הדגש בפונקציונליות ומביאים בחשבון היבטים סוציו-אקונומיים, ומאידך משקיעים בגימור, בפרטים הקטנים ובאסתטיקה.
אמנם השניים מעצבים ויוצרים גופי תאורה, כיסאות וחללים, אך נדמה שענייני מטבחים ובישול מוציאים מהם את מרב היצירתיות, וכך הצמד, שמעידים על עצמם כי הם אוהבים לצייר, לבשל ולעצב, מצליחים להפיח רעננות בחפצים הכי בסיסיים: מטבח, ערכת פיקניק, ספר או ערכת תבלינים. למרות העיצוב הכמעט סטרילי ומינימליסטי שמאפיין אותם – זיווג מוצלח בין יפני וסקנדינבי – העיצובים שלהם קלילים, שלמים ומנומקים.
המטבח הקהילתי שעיצבו בשנה שעברה עבור ארגון Caritas הוא דוגמה מצוינת לסגנון המאפיין אותם – שימוש בחומרים קלאסיים במסגרת קו עיצובי מודרני שיוצר מרחב עכשווי חכם. פרויקט ה-Mobile Hospitality, שאולי מזוהה איתם יותר מאחרים, הוצג במוזאונים ברחבי העולם ונבחן גם בתנאי שטח אמיתיים. בין שבצבע טבעי, בלבן או בשחור – המטבח הנייד הזה הוא מופת לעיצוב בן-זמננו: האסתטיקה היא כזו של עולם ה-DIY, והקונספט שמנחה אותו הוא הרצון להשיב את הציבור אל המרחב הציבורי, לקחת עליו אחריות ולחוות אותו בצורה חברתית יותר וצרכנית פחות.
חוויית הבישול והאכילה בצוותא במטבח נייד שניתן להקים ולקפל במהירות בכל מקום לא רק מעלה חיוך ומעוררת עניין בקרב העוברים והשבים שנתקלו בו בערים שונות בעולם, אלא גם יוצרת חיבורים קהילתיים, גם אם חד-פעמיים וזמניים כמו המטבח עצמו. בעקבות הפרויקט הזה הוציאו chmara.rosinke ספר בישול במהדורה מוגבלת: Pop-up Cookbook, שבו מתועדת ההיסטוריה של המטבח הנייד שלהם וכמה מהמנות שהכינו בו במסעותיהם בעולם.
חלק מהמוצרים שלהם קונספטואליים, כמו Time for Oneself שעיצבו לתחרות של הרמס: ערכת פיקניק רב-שימושית ומאובזרת לעילא, שמותאמת לנשיאה על הגב ומטרתה להזכיר לאנשים שהם יכולים לבלות את זמנם בטבע בשלווה. פרויקט Functional Green לחלופין, היה ניסיון לשלב תערוכה עם פרויקט חברתי: הם עבדו עם שוק איכרים ומרכז נוער וינאיים ליצירת קונספט עיצובי המשלב היבטים אקולוגיים ותזונתיים.