{{searchTotal}} תוצאות
לחיפוש
בנושא "{{term}}"

אדריכלות ברוטב

10 מאי 2015

אדריכל בריטי חקר את המורפולוגיה של הפסטה, ויצא עם ספר מעורר תיאבון


הרעיון לפרויקט Pasta by Design, ספר שמציג תמונות פיוטיות של פסטה לצד משוואות ושרטוטים מורכבים, עלה בראשו של האדריכל הלונדוני ג׳ורג׳ לז׳נדר בעקבות ארוחת ספגטי ברוטב אליו-אוליו, ובמשך שנתיים הוא אסף כל צורת פסטה מסחרית שמצא בניסיון למצוא אחידות, נוסחאות ודרכים מתמטיות לניתוח הפלא האיטלקי הזה. התוצאה הסופית היא 208 עמודים שבהם מתועדות 92 צורות פסטה, שהומרו לפונקציות ונוסחאות מתמטיות והוזנו למחשב, שבתורו יצר מהן הדמיות מושלמות.
כל פסטה צולמה לצד המשוואה המתמטית והשרטוט המתאימים, והדימויים מלווים במידע טכני (מידות, זמן בישול וכדומה), הסבר על מקורה הגאוגרפי, תהליך הייצור וכן המלצות קצרות על הרוטב המתאים ללוות אותה.
2.1
הצורה המועדפת על לז׳נדר – מייסד סטודיו IJP ומרצה לאדריכלות בהרוורד – היא פוזילי (עם רוטב נקניקיות שמכינה רעייתו), אבל זה רק בהקשר הקולינרי. מבחינה מתמטית הוא סבור ש-Trenne (כמו פנה, אבל בעלת שלוש דפנות) היא המוזרה ביותר: ״זה יקום מקביל שבו הכל גמיש ומחורץ, וביקום הזה יש צורה שבולטת כי היא משעממת״, אמר בראיון לניו יורק טיימס, אך הדגיש כי בקיצוניות האחרת נמצאת Fagottini (פסטה דמוית שקיק): ״זו כופתאה; צובטים חתיכת בצק מרובעת וממלאים אותה. כאשר יוצרים ממנה מודל מקבלים צורה יפהפייה. זו ככל הנראה הפסטה הכי חריגה והכי מתגמלת מבחינה מתמטית״, קבע.
4444
הספר, הכולל הקדמה מאת אוצרת העיצוב של MoMA פאולה אנטונלי, זמין לרכישה באתר הוצאת Thames and Hudson.
אם הכתבה הותירה אתכם רעבים, הנה מתכון לסלט פסטה קל להכנה וטעים במיוחד. את סוג הפסטה נשאיר לכם לבחור:

סלט פסטה אביבי

חצי חבילת פסטה מבושלת. איזה סוג שרוצים
2 כפות שמן זית
שן שום
2 וחצי כפות פסטו
2 קישואים
6 עלי בזיליקום קרועים
5 עגבניות מיובשות
גבינת פטה 100 גרם
1 גבעול בצל ירוק
1 כפית לימון
5 כפות שמן זית
צנוברים או אגוזי מלך
מלח ופלפל לפי הצורך
ההכנה: פורסים את הקישואים והשום לפרוסות ומטגנים בשמן זית עד להזהבה. חותכים את העגבניות המיובשות לפיסות קטנות וקוצצים את הבצל הירוק.
להרכבת המנה מערבבים את הפסטה עם רוטב הפסטו, מוסיפים קישואים ושום, עגבניות מיובשות, בצל ירוק, קרעי בזיליקום, פטה ואגוזים. יוצקים שמן זית ולימון ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי טעמכם.
9780500515808 (1)
מתכון: דניאל שכטר