מטבח ארגונומי: איך לתכנן מטבח שמותאם אליכם באופן אישי?

25 אוגוסט 2024

אם אתם מחפשים את חווית הבישול האישית ביותר, כזו המותאמת למאפיינים שלכם באופן אישי וגם תורמת לנוחות, לפרודוקטיביות ולעבודה בטוחה יותר במטבח, אתם חייבים להכיר את המטבח הארגונומי. אז מה זה בכלל אומר ומה הופך מטבח לארגונומי, מה היתרונות של מטבחים כאלו, מהו משולש עבודה ועוד? כל סודות המטבח ארגונומי ממש כאן בהמשך – יצאנו לדרך. 

מעצבת פנים שירי שלום | צלם אורן עמוס

מה הופך מטבח לארגונומי?

מה שהופך מטבח לארגונומי הוא עיצוב אישי ששם דגש בנוחות, ביעילות ובהתאמה אישית למי שמשתמש בו. במטבחים ארגונומיים נוכל לראות משטחי עבודה גדולים ונגישים, לרוב בין הכיור לכיריים איפה שמתבצעת מרבית עבודת הבישול. הכיור והכיריים ימצאו לרוב על משטח אחד לשיפור הנוחות, ומוצרי החשמל ימוקמו בצורה נגישה וקלה. הארונות העליונים ימוקמו במיקום נוח ונגיש, עם מרווח הולם ביניהם לבין משטחי העבודה. במטבחים ארגונומיים אפשר לראות גם דגש בתאורה חזקה ויעילה שמתאימה לעבודה. בסופו של דבר מטבח ארגונומי הוא מטבח בעיצוב אישי המכוון לנוחות, ליעילות ולבטיחות מקסימלית בעת השימוש במטבח. 

מעצבת פנים אורלי גולדברג | צלם אביב קורט

מהם היתרונות של מטבח ארגונומי?

למטבח בעיצוב ארגונומי יש הרבה מאוד יתרונות כדאי להכיר. בראש ובראשונה הוא מגביר את הבטיחות בשימוש במטבח ושומר עלינו מפני פציעות מיותרות ובלתי רצויות. נוסף לכך, הוא מקל על הנוחות בתהליך הבישול והשימוש במטבח ומבטיח שלא נבזבז אנרגייה מיותרת באף פעולה. הדבר הזה גם מגביר הרבה פעמים את הפרודוקטיביות ומאפשר לנו לנצל את הזמן שלנו בצורה יותר חכמה. לבסוף, עיצוב ארגונומי הוא בעצם האומנות של התאמת המטבח למשפחה או לכל דייר אחר שמשתמש בו. כלומר שאפשר ליהנות ממטבח בעיצוב מדויק שגם תפור במידה אישית לצרכים שלנו – מטבח לגובה המתאים לנו, מטבחים לימניים או שמאליים, מטבחים לאנשים עם מוגבלויות שונות וכן הלאה. 

 

משולש עבודה

משולש העבודה הגיע לעולם בשנות העשרים של המאה הקודמת וייסד את מדד היעילות החשוב ביותר למטבחים ביתיים עד היום. הרעיון העיצובי הזה מצמצם בעצם את מרחק ההליכה בין הכיור, המקרר ואזור הבישול הראשי במטבח. המבנה הזה משיג נוחות ובטיחות בו-זמנית וכדי שיהיה יעיל עליו לעמוד בכמה פרמטרים כמו סכום צלעות של שמונה מטר לכל היותר או טווח מסוים לגודל של כל צלע במשולש. במטבחים גדולים יותר אפשר ליצור שני משולשים ואף יותר, רק חשוב לשים שהמשולשים לא חוצים זה את זה, אלא רק משיקים זה לזה. 

מעצבת פנים מוריה דוידוביץ | צלם מאור מויאל

מקומות ישיבה

אם משטחי העבודה שאתם מתכננים למטבח אמורים לשמש גם בתור אזורי ישיבה, חשוב מאוד לתכנן מרווח מינימלי של כשבעים ס״מ לכל סועד. לא לשכוח גם לתכנן מספיק מקום לברכיים ולהביא בחשבון את המאפיינים של האנשים שעומדים להשתמש במקומות הישיבה. נוסף לכך, חשוב לבדוק שהכיסאות משאירים מספיק מקום למעבר נוח. נסו להשאיר לפחות 120 ס״מ, כדי שהמעבר לא יהיה צפוף ולא נוח.

מעצבת פנים רונית גולדנפלד | צלם אלעד גונן

משטח עבודה

למטבח ארגונומי נוח ובטוח, משטחי עבודה גדולים ונגישים הם קריטיים. מעצבים רבים ממליצים על ארבע מטר לכל הפחות של משטח עבודה שמיש. במקרה הצורך יש להוסיף עוד פתרונות ומשטחי עבודה נוספים וזה נכון ככל שמדובר בבתים גדולים יותר שאנשים מבשלים בהם בו זמנית. 

מעצבות פנים שירי ומירי | צלמת שירן כרמל

מוצרי חשמל

גם למוצרי החשמל במטבח ארגונומי יש לשים לב ולתת עליהם דגש מיוחד למקסום הנוחות והנגישות של המטבח. במטבח חייב להיות לפחות מקור אור אחד משמעותי שנשלט על ידי מתג קיר הממוקם במקום נגיש בכניסה למטבח. נוסף אליו, כדי למקסם את התאורה, על לפחות שמונה אחוזים מסך השטח הרבוע של המטבח להיות ממוקם מתחת לחלונות. גם למוצרים משלימי מטבח יש מיקום חשוב, לדוגמה המיקרוגל צריך להיות כעשרה ס״מ מתחת לגובה הכתפיים כשיש לו משטח גדול של לפחות 40 ס״מ. את תנור האפייה מומלץ למקם בקירוב למשטחי עבודה גדולים ונוחים כדי שיהיה אפשר להניח כלים חמים בנוחות ובבטחה. טוסטר, מכונת קפה, בלנדר ועוד צריכים להיות ממוקמים במקומות נוחים שלא מפריעים לפעילות במטבח. 

מעצבת פנים ליאת פוסט | צלמת קארין רבנה

מדיח הכלים

במטבח ארגונומי חשוב למקם את מדיח כלים מתוך מחשבה על נגישות ועל יעילות. באופן אידיאלי כדאי למקם אותו ליד הכיור וליד אזורי האחסון להעמסה ופריקה קלה של כלים. יש להתאים את הגובה ככה שהדלת תיפתח בזווית נוחה, מה שיפחית את הצורך להתכופף לעיתים קרובות. מתלים נשלפים ומדפים מתכווננים בתוך המדיח יכולים לשפר עוד יותר את הנוחות. נוסף לכך, שווה גם להשקיע בבחירת מדיח שיש לו בקרה ידידותית למשתמש וצגים ברורים שיקלו על השימוש. מיקום מדויק של מדיח הכלים ומאפיינים נכונים יכולים לתרום מאוד לסביבת מטבח פונקציונלית וארגונומית יותר.

 

דגשים נוספים שחשוב להביא בחשבון במטבח בתחום הבטיחות

מטבח ארגונומי מתייחס לעיצוב של המטבח כך שיהיה בעל מאפיינים ארגונומיים, אבל יש עוד כמה דגשי בטיחות חשובים שכדאי ליישם במטבח תמיד, בלי קשר לסגנון העיצוב. חשוב לזכור שהמטבח הוא מקום בעל פוטנציאל לתאונות כמו חתכים, כוויות, התלקחות אש ועשן. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא לנסות ולמזער את הסיכון כמה שניתן דרך כמה פעולות פשוטות. חשוב למקם אמצעים לגילוי אש וכיבוי שריפות. אסור להניח משטחי בישול מתחת לחלון ובשום אופן לא למקם וילונות או דברים דליקים בקרבה. אם יש ילדים בבית חשוב לוודא שהסכינים וכלי מטבח חדים אחרים נמצאים במקום בטוח שאינו נגיש לילדים, הקומקום נמצא גם הוא במקום בטוח וגבוה ויישמו אמצעי הגנה בפינות חדות במטבח. 

 

לסיכום

מטבח ארגונומי הוא פתרון חכם ויעיל לכל שמחפש פונקציונליות מושלמת ובטיחות מקסימלית במטבח. עוד לפני תהליך העיצוב ובחירת המטבח שלכם מקטלוג מטבחים, חשוב לזכור שיש צעדים לבטיחות ולייעול המרחב במטבח, אך למטבח ארגונומי מלא ומקורי, כדאי לעשוץ שיפוץ נרחב ועיצוב מחדש. אם תרצו, תוכלו לקרוא כאן על שישה צעדים בדרך למטבח החלומות שיעזור לכם בצעדים הראשונים לקראת המטבח האגרונומי החדש שלכם.

מעצבת פנים עדי אדליס | צלם טל ניסים

מעצבת פנים לימור לומברוזו | צלמת עינת דקל

עיצוב פנים – דנה ואנה – סטודיו לעיצוב פנים | צלם אורן עמוס

מעצבת פנים לימור בן הרוש | צלם עודד סמדר

אדריכלית לימור לומברוזו | צלמת עינת דקל

X