פורמייקה מככבת כבר במשך שנים כחומר גלם שימושי ויעיל מאוד לעיצוב מטבחים. היא תשדרג את המטבח במחיר משתלם ותיתן לו מראה עכשווי במגוון צבעים, טקסטורות ודגמים. אז מהי בכלל פורמייקה? איך מייצרים אותה ומתי היא הומצאה? מהם היתרונות והחסרונות של החומר הזה, אילו סוגים קיימים ואיך משלבים את הפורמייקה במטבח? הינה כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא.
מה זה פורמייקה?
פורמייקה היא חומר למינציה פופולרי מאוד המשמש לציפוי משטחים כמו שולחנות, ארונות ומדפים בעיקר בעיצוב מטבחים. היא מורכבת ממספר שכבות של נייר או בד שעוברות תהליך הקשחה ומכוסות בשכבת פלסטיק חזק להגנה. פורמייקה היא בעלת עמידות מרשימה בפני שריטות, כתמים ולחות ומגיעה במגוון רחב של צבעים, טקסטורות ודגמים, מה שמאפשר עיצוב מותאם אישית בכל מצב. היא פופולרית בזכות המחיר הנגיש שלה והתחזוקה הקלה והיא משמשת בחללים רבים, בבתים, במשרדים ובבתי עסק.
קצת היסטוריה
הפורמייקה פותחה לראשונה בשנת 1912 על ידי מהנדסי חברת וסטינגהאוס(Westinghouse) , דניאל ג’יי אוקונור והרברט פרנסיס. היא התגלתה די בטעות כשהם חיפשו תחליף לחרסינה כשכבת בידוד לרכיבי חשמל והמציאו חומר העשוי משכבות של נייר או בד מצופה שרף. השם “פורמייקה” הגיע מהצורך למצוא תחליף למינרל מיקה – for mica”” כדי לתאר את תכונות החומר. בשנות ה-40 וה-50 של המאה ה-20 הפורמייקה הפכה לפופולרית בזכות עמידותה והאפשרות לעצב אותה במגוון רחב של צבעים ודוגמאות.
איך היא מיוצרת?
התהליך של ייצור פורמייקה כולל כמה שלבים: בהתחלה מניחים שכבות נייר קראפט חזקות ספוגות בשרף פנולי ומניחים אותן אחת על גבי השנייה. מעליהן מניחים שכבות נייר דקורטיבי כשאפשר לבחור בניירות במגוון צבעים ודוגמאות. השכבות עוברות תהליך הקשחה במכבש חם תחת חום ולחץ גבוה, מה שממזג אותן לחומר אחיד ועמיד מאוד. לאחר מכן חותכים את משטח הפורמייקה שנוצר לגודל הרצוי ומתחילים בתהליך גימור שמעניק לו ברק או מראה מט בהתאם למה שרוצים. התוצאה היא חומר קל ועמיד הנפוץ בציפוי משטחים במטבח, חדרי אמבטיה ורהיטים למיניהם.
מהם היתרונות של שימוש בפורמייקה?
לפורמייקה יש יתרונות רבים שהופכים אותה לחומר פופולרי למדי לציפוי משטחים שונים. היא עמידה מאוד בפני שריטות, כתמים ולחות ובזכות כך היא אידיאלית לשימוש במטבחים ובחדרי אמבטיה. פורמייקה היא גם קלה לניקוי ותחזוקה ודורשת רק ניגוב במטלית לחה כדי לשמור על מראה נקי ומבריק. היא זמינה במגוון רחב של צבעים, טקסטורות ודגמים, כך שניתן להתאים את העיצוב לצרכים ולסגנון האישי. פורמייקה היא גם בחירה חסכונית יחסית לחומרים אחרים, כמו עץ מלא או אבן ולכן היא הרבה פעמים אפשרות פרקטית ומשתלמת למשטחים שונים בבית או במשרדים. אפשר למצוא מגוון חזיתות למטבחים מעוצבים שונים מפורמייקה ובהמשך נדבר על הסוגים השונים ועל שימושים נפוצים במטבח.
מהם החסרונות?
למרות היתרונות הרבים, לפורמייקה יש גם כמה חסרונות: היא פחות עמידה בפני חום גבוה למשל, מה שעלול לגרום לעיוותים או לנזקים אם מניחים עליה חפצים חמים כמו סירים ומחבתות. נוסף לכך, היא גם רגישה לפגיעות מחפצים חדים שעלולים לגרום לסדקים או לשריטות שקשה לתקן. עם הזמן, משטחי פורמייקה יכולים לאבד מהברק ולהתבלות, בעיקר באזורים שהשימוש במשטחים אינטנסיבי (כמו מטבחים). כמו כן, למרות מבחר הצבעים והדגמים, פורמייקה לא מציעה את אותו המראה היוקרתי או התחושה של חומרים טבעיים כמו עץ או אבן. לכן היא הרבה פעמים נתפסת כפחות יוקרתית בעיני חלק מהצרכנים.
סוגי הפורמייקה
אף שרובינו מכירים בעיקר סוג אחד שאפשר לראות במטבחים, האמת היא שיש כמה וכמה סוגים נוספים:
- פורמייקה רב שכבתית לאלמנטים דקורטיביים (זאת שכולנו מכירים).
- פורמייקה מעובה בלחץ גבוה המשמשת כחומר גלם לייצור מחיצות, ציפוי מבנים וכן הלאה. לוחות בעובי שלוש עד שלושים מילימטר.
- פורמייקה לציפוי חיצוני.
- פורמייקה לציפוי פנימי מבריק.
- פורמייקה עמידה בכימיקלים, בדרך כלל בעובי עד 30 מילימטר לשימוש במעבדות.
פורמייקה במטבח – מגוון אפשרויות
פורמייקה היא חומר רב-תכליתי שאפשר לשלב במטבח בעיצובים שונים. אפשרויות העיצוב השונות כוללות מגוון רחב של צבעים, טקסטורות, דפוסים וכמו כן גם לגודל המטבח, מטבח קטן או גדול, ככה שאפשר להתאים את המראה לסגנון המטבח הרצוי בקלות. אפשר להשתמש בפורמייקה לציפוי משטחי עבודה, ארונות, דלתות ומגירות ואפילו לחיפוי קירות. במטבחים מודרניים שווה לבחור בגוונים מונוכרומטיים ובטקסטורות מבריקות, בעוד שבמטבחים כפריים, נוכל לשלב פורמייקה לצד דפוסים המדמים עץ או אבן טבעיים. השימוש בפורמייקה מאפשר לנו ליצור עיצובים פונקציונליים ואסתטיים למטבח וליהנות גם מהעמידות הנפלאה שלה.
לסיכום
פורמייקה היא חומר מצוין לשימוש במטבחים ונוכל לראות אותה בארונות, במדפים, במוצרים משלימי מטבח ועוד. אם אתם עדיין לא בטוחים לגבי עיצוב המטבח שלכם ורוצים לשמוע עוד על פורמייקה ועל אפשרויות עיצוב אחרות, אל תהססו לפנות אל צוות המומחים של רגבה עוד היום שישמח לייעץ לקראת שדרוג המטבח.
מעצבת פנים גלי טרופ | צלמת אורית אלפסי