בישול, פנאי ועבודה – המטבח של משפחת אלטשולר עובד מסביב לשעון
הביקור בביתם של משפחת אלטשולר בקריית אונו מזמן תחושת מרחב מרעננת. ההורים, ירון ורויטל, ושלושת ילדיהם הקטנים (3, 6, 9), עברו לפני כמה חודשים לבית החדש שתכנן עבורם האדריכל גיא וליקסון. “לפני כן גרנו בדירת ארבעה חדרים צפופה וחנוקה ופתאום יש לנו מקום להתרווח”, מספרת רויטל על חוויית המעבר.
גיא, ספר על תהליכי העבודה
משפחת אלטשולר הגיעה אליי עם צרכים מגובשים וברורים. התבקשתי ליצור עבורם חלל במראה פתוח ונקי המותאם לתזזיתיות המאפיינת בית משפחה, ועם כל הפתרונות הטובים ביותר לאחסון וזרימה במרחב.
מה היה הקונספט העיצובי של המטבח?
גיא: אני אוהב מטבחים גדולים אפילו בבתים קטנים, כדי להדגיש את חשיבותו של המטבח כלב הבית. השפה העיצובית שנבחרה למטבח ממשיכה את הקו המודרניסטי-נקי של הבית כולו, עם מטבח מדגם אלפא, נגיעות של זכוכית וצבעי שחור ולבן. האי המרכזי גדול במיוחד ולבקשת בעלי הבית לא נכללו בו הכיריים או הכיור כדי לשמור אותו פנוי כמה שיותר לאירוח. הדופן שלו יוצרת מעין “קיר רביעי” שתוחם את אזור המטבח ותוך כך גם מסתיר את רגלי הכיסאות. את שני מוקדי התאורה בחרנו להצמיד אל התקרה הגבוהה ובכך להדגיש את החלל הפתוח.
רויטל וירון: התלבטנו בנוגע לצבע של ארונות הקיר. גיא הציע את הצבע השחור ובהתחלה קצת חששנו. בדיעבד הבחירה בצבעוניות הזאת עושה את כל המטבח.
אילו אילוצים עלו בתהליך התכנון?
רויטל: אנחנו שומרי כשרות והיה לנו חשוב לשלב בתכנון פתרונות אחסון נוחים בגלל ריבוי הכלים. דבר נוסף שעלה הוא הצורך בפינת עבודה – חלל מופרד אך לא סגור, שגם כשפורשים אליו לרגע עדיין נשארים מחוברים למתרחש בבית.
גיא: הייתה כאן סוגיה משמעותית של חיבור והפרדה בין אוכל, פנאי ועבודה. בחרנו לבסוף להצמיד את חדר העבודה למטבח, שהוא מוקד ההתרחשות המרכזי בבית, ולאפשר זרימה ביניהם.
פרטים נוספים שייחודיים למטבח הם מיקום תנור האפייה באופן שבו הוא כמעט בלתי נראה אבל נוח מאוד לעבודה, והחלון המוארך שמגיע עד הרצפה ומכניס פנימה את הרעננות של הגינה ומדגיש את החיבור בין החוץ והפנים.
רויטל, ספרי לנו קצת ההתנהלות במטבח
זה בית שמאיץ מ-0 ל-100 במהירות שיא. כולם מתפזרים בבוקר – אנחנו לעבודותינו והילדים לגנים ובתי הספר. כשמתכנסים בחזרה בצהריים האי הוא מוקד ההתרחשות עד הערב. סביבו נערכות הארוחות המשפחתיות, מכינים כאן שיעורים, מארחים חברים, ולפעמים פותחים לפטופ ועובדים.
היום אחרי שנכנסתם לבית, מה אתם הכי אוהבים?
רויטל: אני מרוצה מהאפשרות לעשות כמה דברים במקביל, מהסדר של הארונות, ואני אוהבת מאוד את מראה החדר שנשקף מהמטבח ומוסיף לו צבע.
ירון: את ההקפדה על הפרטים הקטנים, כמו למשל המיקום המדויק של מדיח הכלים, בהמלצתה של שרון סטריק המעצבת מסניף רגבה בהרצליה, שליוותה אותנו בכל התהליך.
גיא, לסיום, מה לדעתך הכי חשוב כשמתכננים מטבח?
לחדד את הקשר בין המטבח וחדר העבודה. נכון בעיניי לאחד במידת מה את הפונקציות האלו.
אצלי בבית למשל המטבח מתפקד גם כמשרד ביתי. יש בו מגירה שמוקדשת כולה לציוד כמו לפטופ, אייפד וכל מה שצריך כדי לפתוח עמדת עבודה על האי. אין ספק שזה המקום לשבת ולחלוש ממנו על הבית כולו!
צילום: יעל אילן