ביקור בית: האדריכל אהד יחיאלי בבית משפחת לוי-סער

28 אפריל 2014

מילדות לבגרות: איך נראה מטבח שגדל עם המשפחה

בזמן שעבר מאז פנו לראשונה לאדריכל אהד יחיאלי, הספיקו שלושת ילדיהם של גל ודורון לוי-סער להתבגר, וצורכי המשפחה להשתנות. התכנון של יחיאלי הוכיח עצמו כגמיש ודינמי, והבית – ובעיקר המטבח – התאים עצמו לצרכים המשתנים של דייריו.

גל, ספרי על הבית שלכם
אחרי כמה שנים של מגורים בדירה החלטנו לשנות את פניה לחלוטין. אל השטח הקיים סופח אזור הגג, שמשמש כיום לחדרי השינה של הילדים הגדולים ולאירוח. הקומה התחתונה, שחולקה מחדש, היא לב הבית, ובמרכזה מטבח פתוח לסלון ולפינת אוכל. כאן תמיד עמוס בחברים ואורחים.
cut03
אהד, איך ניגשת לפרויקט?
בתהליך העבודה היה לי חשוב לרדת לפרטי החיים של המשפחה כדי שהבית ישרת אותם נאמנה. נפגשתי עם כל בני המשפחה כדי להכיר אותם ואת הציפיות שלהם. דורון, אב המשפחה, הוא חובב בישול רציני, וכשהגענו לטפל במטבח הוא הגיע עם ידע מקדים וצרכים מגובשים.

אוהד_05

ספר על הקונספט העיצובי שנבחר למטבח
המטרה הייתה לשלב את חוויית הבישול כחלק מהבית. רצינו ליצור מראה חם ולא סטרילי, ולכן נבחרו חומרים חמים כמו עץ במבוק ואבן בגון בזלת. התאורה הטבעית בדירה אפשרה להכניס גוונים חמים וכהים מבלי לוותר על תחושה אוורירית.
המטבח עצמו מחולק לשלושה אגפים: אזור עבודה ובו כיריים, כיור ומשטחי חיתוך והכנה, אזור המזווה, ובו ארונות גבוהים ומקום רב לאחסון, ונישה עם משטח עבודה וארונות עליונים ותחתונים שבה ממוקם גם מקרר גדול ומכשירי חשמל. התאורה נחלקת בין תאורה דקורטיבית ואינטימית מעל האי לבין אור עבודה שמכוון לפינות העבודה השונות.
אחד הדימויים שעלו בתהליך תכנון המטבח היה “מאחורי הקלעים של מסעדה”, ואפשר לראות שבבחירות העיצוביות שעשינו יש גם נגיעה תעשייתית.
אוהד_12
אהד, אילו אילוצים עלו בתהליך התכנון?
המטבח החדש נבנה על שטח שאכלס בעבר מרפסת שירות וחדרון מזווה. המבנה הכתיב נישות וגומחות לא סטנדרטיות, שבסופו של דבר השתמשנו בהן כדי ליצור משחק של גילוי והסתרה. כך יצרנו מטבח שהוא גם ייצוגי ונראה מכל פינה בבית, וגם מאפשר הסתרה במידת הצורך. מיקום החלונות אמנם ביטל את האופציה לארונות עליונים ברוב המטבח – אך התיישב היטב עם הזרימה של החלל ויצר מראה פתוח יותר.
ohad_9
cut01
ספר על העבודה עם רגבה
עבדתי על הפרויקט עם לימור שנדל, מעצבת המטבחים מסניף רגבה פתח תקווה. אנחנו עובדים יחד זמן רב, ממש כמו שותפים לפרויקט. גם במטבח הזה בדקנו לעומק לפחות שלוש-ארבע אופציות עד לתכנית הסופית, שגם מתפקדת נכון וגם יפה וזורמת. זה לא מובן מאליו להגיע לפתרונות ספציפיים כל כך, שתפורים בדיוק לפרויקט ומצריכים הרבה גמישות מצד החברה.

ohad_2

גל, עכשיו, אחרי שאתם גרים כאן תקופה ארוכה – איך את מסכמת את השינוי?
החיים סביב המטבח השתנו אך לא הצטמצמו. כשהתחלנו את התכנון זה היה בית עם שלושה ילדים מתבגרים ושגרת יום של בתי ספר וחברים. כיום הבת הגדולה בת 21, הבן האמצעי חייל שחוזר בסופי השבוע, והקטן בן 11 – וכולם אוהבים לשהות במטבח גם בעמדת הטבחים. למעט שינויים קלים שעשיתי בתחילת הדרך במיקומים של דברים, המטבח משרת אותנו מצוין.
אוהד_13
אהד, המלצה לסיום לעומדים בפני רכישת מטבח חדש?
מטבח נכון הוא כזה שמקנה הרגלי עבודה ומאפשר לעבוד בצורה מאורגנת יותר.
לכל בית הסיפור שלו וחשוב ללמוד את האנשים שגרים בו כדי להגיע לתוצאה שמותאמת עבורם.
עם זאת אני לא מאמין בעיצוב טוטאלי מדי וחושב שגם במטבח צריך להשאיר מקום לביטוי האישי של הדיירים. נדרש רגע להתרגל לבית חדש ולהכניס אליו חיים – בעיקר כאשר עושים בו שינוי כה מהותי.
צילום: דניאל שכטר
 

X