לאחר 11 שנים של מגורים בבית החליטו בני משפחת אריאל לשנות ולשפץ את המטבח. יחד עם האדריכלית לימור חנוכוב לנגביץ הגדירו מטרות: מטבח בעל פינת בישול נוחה, אזורי אחסון מרובים ונגישות לילדים. איך משיגים את כל זה? הכל טמון בתכנון
במשך 11 שנה התגוררו בני משפחת אריאל בביתם שבמושב בורגתה. הבית של ההורים, אביה וניב, גדל יחד עם המשפחה, וכיום, משגדלו שלושת הילדים: יובל בת 12, אסף בן 10, וגיא בת ה-7.5, החליטו בני הזוג לשפץ ולחדש את המטבח.
“זה מטבח שעובד 24 שעות ביממה נון סטופ” מספרת אביה, “ולכן חשוב היה לי שיהיה פרקטי: שתהיה פינת בישול נוחה עם אזור עבודה מרווח וכלי בישול בהישג יד, ושטחי אחסון רבים”.
לימור חנוכוב לנגביץ, אדריכלית המתמחה בדיור מוגן ובפרויקטים של נגישות לאוכלוסייה מבוגרת, שילבה ידיים עם אביה וניב בתכנון מטבח הבית:
“כשהתחלנו לתכנן עשיתי עם אביה ‘רשימת משאלות’, ופירטנו בה את מה שהיינו רוצים. שאלתי אותה מה חשוב לה, ומה היה חסר לה במטבח הישן”.
בתכנון המחודש חילקה לימור את חלל המטבח לשני חלקים: החלק האחורי, שהיה בעבר מחסן, הפך לשטח בישול, והחלק הקדמי יועד לילדים:
“הילדים כבר הגיעו לגיל שבו הם מתפקדים במטבח, וחלק מרשימת היעדים שלנו הייתה ליצור מטבח שיאפשר להם להסתדר בו מבלי להעיר את ההורים בשבת בבוקר”.
יעד חשוב בהחלט. אז איך הנגשת את המטבח לילדים?
“לכוסות, שבדרך כלל נמצאות במדפים העליונים, ייעדנו מגירה בארונות התחתונים, והנמכנו את גובה ארון המיקרוגל מהסטנדרט, שיהיה נוח לגישה לילדים”.
וכיצד הגדלת את שטחי האחסון במטבח, שנשאר למעשה באותו הגודל?
“העבודה שלי עם אביה על שטחי האחסון כללה תכנון קפדני מראש: יחד פתחנו כל מגירה במטבח הישן, ראינו מה יש בה, וחשבנו איפה נשים את הדברים במטבח החדש תוך חילוק לקטגוריות: ארונות אחסון לכלי אוכל בקרבת המדיח, כדי שיהיה נוח לפרוק כלים היישר אל תוך הארונות. בסביבת התנור: אזורי אחסון של סירים ומוצרי חשמל, אפילו השארנו מקום ל’ארון חגים’: צלחות פסח, חנוכיות וקישוטים שיוצאים החוצה פעם בשנה, אינם צריכים להיות בהישג יד, והם עברו לשטחי האחסון העליונים”.
“דרך העבודה עם לימור למדתי כמה חשוב לייעד את אזורי האחסון כבר בשלב התכנון של המטבח”, מוסיפה אביה. “עכשיו לכל דבר יש את המקום שלו – זה עולם אחר”.
אז תכנון מראש הוא שם המשחק?
“תכנון הוא ליבת העבודה שלי כאדריכלית: רהיטים אפשר להחליף, צבע לא יפה אפשר לצבוע מחדש, אבל מיקום חלונות, שטחי אחסון וגודל חלל אי אפשר לתכנן שוב, לכן התכנון הבסיסי של החלל חייב להיות פרקטי, לענות באופן מדויק על צרכים של דיירי הבית, ולשרת אותם לאורך זמן”.
ארונות רגבה לבנים מדגם קריסטל לייזר עם קנט לייזר מעניקים מראה נקי ויוקרתי למטבח המשפחתי: “יצא לי לעבוד בכמה וכמה פרויקטים עם רגבה נתניה, הם תמיד נותנים שירות מדהים. מעצבת רגבה גלית אבני, שליוותה אותנו בתהליך, הייתה גמישה לכל השינויים והקפריזות לאורך הדרך: המדיח עבר ממקום למקום, הארונות השתנו, והם ליוו אותנו צמוד בכל תהליך התכנון. גם הצוות של רגבה וגם הספקים שהם המליצו עליהם היו מצוינים”.
המטבח המואר של משפחת אריאל בהחלט נראה מזמין. אביה עובדת על ציפוי עוגה עם הבנות וניכר שגם היא וגם הן מרגישות בו בנוח.
אביה, האם יש משהו שבכל זאת היית משנה? משהו שעדיין חסר לך במטבח החדש?
אביה מהרהרת: “רק דבר אחד חסר לי”, היא מודה. “הייתי שמחה להוסיף למטבח מבשלת”.
צילום: דניאל שכטר